Strona: XIII. LEKKA ATLETYKA - SEKCJA / Centrum Sportu Akademickiego - Politechnika Rzeszowska

XIII. LEKKA ATLETYKA - SEKCJA

Miejsce realizacji: Hala sportowa PRz (Budynek Ł – sektor A, B) i stadion CWKS Resovia (ul. Wyspiańskiego)

Termin realizacji: semestr zimowy i letni

Trener prowadzący: mgr Elżbieta Świeca

TK

Treści kształcenia w semestrze*

MEK

TK01

Zapoznanie z zasadami udziału w zajęciach, warunkami uzyskania zaliczenia oraz zasadami bezpieczeństwa podczas ćwiczeń sportowych.

Główne zasady rywalizacji sportowej w lekkiej atletyce.

MEK03

TK02

Ćwiczenia ukierunkowane na specyfikę lekkiej atletyki. Rozwijanie ogólnej sprawności zawodnika. Ogólne przygotowanie siłowe, wzmocnienie siły poszczególnych partii mięśniowych. Kształtowanie i doskonalenie siły biegowej i dynamicznej, gibkości, szybkości i wytrzymałości szybkościowej, wytrzymałości ukierunkowanej i specjalnej.

MEK01

MEK02

TK03

Biegi: doskonalenie techniki biegu krótkiego (starty z różnych pozycji wyjściowych) i długiego (marszobiegi). Technika startu wysokiego i niskiego z bloku. Kształtowanie wytrzymałości szybkościowej, biegowej i tempowej. Wytrzymałość ogólna metodą ciągłą, zmienną i przerywaną (interwały i powtórzenia). Sprawność płotkowa (marsze, „pajacyki”). Doskonalenie techniki biegu 100/110 m ppł. – dobieg, rytm między płotkami, finisz.

Skoki: technika skoku w dal - ćwiczenia skocznościowe. Doskonalenie skoku w dal – elementy rozbiegu, odbicia i lądowania.

Rzuty: doskonalenie techniki pchnięcia kulą – ćwiczenia o charakterze wszechstronnym i ukierunkowanym.

Przygotowanie do udziału w zawodach lekkoatletycznych.

MEK01

MEK02

MEK03

TK04

Udział w zawodach w biegach przełajowych, Akademickich Mistrzostwach Województwa Podkarpackiego oraz Akademickich Mistrzostwach Polski.

MEK02

MEK03

* - Treści kształcenia realizowane wg. planu treningowego obowiązującego w danym roku.

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję